Oncologie Massage, Massage bij Kanker

Sinds juli 2016 ben ik gecertificeerd Oncologie Massage Therapeut, ik ben opgeleid door Eleanor Oysten uit Australie. Haar credo is:

‘NOBODY IS UNTOUCHABLE’

Door bestraling, chemotherapie , metastase, gebruik van medicijnen en/of operatie kunnen mensen vaak geen druk op hun lichaam verdragen. De aanraking tijdens Oncologie Massage is daarom zeer zacht en langzaam.

De behandeling richt zich op het minimaliseren van pijn (ook bij mensen die een port-a-cath dragen), bij mensen met broze botten of andere fysieke veranderingen die zijn ontstaan door medische behandeling.

Wanneer Massage bij Kanker?

De lichte ontspannende massage kan veilig worden gegeven aan mensen in alle stadia van kanker. Tijdens de behandelfase , bestraling, chemo of hormoontherapie, kan massage worden ingezet ter ontspanning en pijnvermindering.

Massage behandeld de kanker niet.

Wel kan het helpen de bijwerkingen van de chemotherapie en bestraling te verminderen en de kwaliteit van leven en welzijn verbeteren.                 De massage heeft een geneeskundige uitwerking. Na de massage neemt bijvoorbeeld het aantal witte bloedlichaampjes toe en worden angstgevoelens gereduceerd.

Voor wie?

- mensen die gediagnosticeerd zijn met kanker

- mensen die op dit moment medische behandeling ondergaan, zoals chemotherapie, bestraling en hormoontherapie

- mensen die herstellende zijn van medische behandeling, zoals chemotherapie, bestraling en hormoontherapie

- mensen die geopereerd zijn, amputatie, implantaten die pijnlijk zijn.

- mensen die pijnlijke littekens hebben

- mensen met oedeem

- mensen met gevoelens van depressie, controle-verlies, angst

Wetenschappelijke studies:

Een drie jaar durende studie in 2004 toonde aan dat massage bij een grote groep ziekenhuis patiënten een significantie verbetering gaf van pijn, vermoeidheid en angst. Resultaten:

bijna 60% vermindering van angst

bijna 50% vermindering van pijn

ruim 40% vermindering van vermoeidheid

Ook talloze andere wetenschappelijke studies bij mensen met kanker, die behandelingen zoals chemotherapie, bestraling en chirurgie hebben ondergaan, toonden aan dat de massages pijn, misselijkheid, vermoeidheid, angst en depressie verminderen.

referentie: Journal of Pain en Symptom Management, vol.28 no.3 september 2004, pages 224-249 http://www.jpsmjournal.com/ article/s0885-3924(04)00262-3/abstract